семинар на тема: „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване" в София

 

 

На 24 и 25 януари, във връзка българското представителство на Съвета на Европейския съюз, се проведе семинар на тема: „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване".

На семинара присъстваха около 120 представители на международни организации, свързани с антидопинга, представители на страните-членки на ЕС и на антидопинговите организации от Европа, като Българска асоциация за здраве и фитнес също имаше свои представители там.

Събитието беше открито на 24 януари от министъра на младежта и спорта и член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA) Красен Кралев и заместник-генералният директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Ниманд Кристенсен. Част от участниците в семинара са заместник-генералният директор на WADA Роб Кьолер, вице-президентът на МОК и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA проф. д-р Угур Ерденер, председателят на комисията CAHAMA в Съвета на Европа Рафал Пиечота, изпълнителният директор на iNADO (Организацията на националните антидопингови организации) Греъм Стийл, основателят на iNADO Джоузеф де Пенсие и Клемент де Майард от Дирекция "Антикорупция и финансови престъпления" в Интерпол.

Общо 25 лектори от различни държави и организации обсъдиха възможностите за предотвратяване на употребата на допинг чрез обучение. То има за цел да съдейства за разширяване на знанията за последствията – етични, законови, здравословни и социални, от употребата на допинг. Особено тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време започват употребяват допинг, затова темите на обсъждане бяха специализираните антидопингови програми, които обхващат спортуващите в свободно време, учениците, фитнес инструкторите и гражданите. Разследването играе важна роля в ограничаване на разпространението и употребата на допинг и обединява усилия в налагане на нормативни и регулативни мерки, които да се насочат към намаляването на производството, трафика и използването на забранени средства и методи. Предсатвен беше и опитът на антидопинговите агенции и сътрудничеството им с Интерпол.

viber image1

viber image2