новини

Позиция на БАЗФ по отношение на Наредба Н18 за касовите апарати

Ние, Българска асоциация за здраве и фитнес (БАЗФ), считаме, че проектозаконът Н18 на НАП с крайна дата за изпълнение 31.03.2019 г. ще възпрепятства изцяло нормалното функциониране на всички, свързани със спорт и здраве, фирми. Влизането в сила на Наредба Н18 на НАП за смяна на касовите апарати и софтуерите за продажба трябва да се отложи до края на 2019 г. за всички фирми, защото бизнесът няма да се справи.

Бизнесът, който работи на светло, се облага с такси за лицензи и разрешителни, а този, който работи на тъмно, не се контролира по никакъв начин.

Не е проблем подмяната на касови апарати, променят се обаче бизнес процесите и системите, които го обслужват. Когато имате малък магазин, можете да смените касата и компютъра, който я обслужва, но средните и големи фирми със сложна организация на продажби ще срещнат трудности.

"Бизнесът не само не е готов, той все още не е информиран какво точно се изисква от него", твърди Станислав Попдончев от БСК. Голяма част от търговците не знаят, че не става въпрос просто за подмяна на касов апарат, а за внедряване на нов софтуер. На много търговци ще им се наложи за първи път да ползват софтуер за управление на продажбите. Досегашните програми за фактуриране или други приложения за управление на бизнеса ще трябва да се преработят и свържат с фискални устройства. Тази операция обаче изисква поне два-три месеца, за да бъде въведена, и още месец-два за обучение на персонала. Освен това разходите, които трябва да направи търговецът, все още не са уточнени

С оглед на посочените по горе факти, сме напълно съгласни с мнението на г-н Попдончев за отмяна на стартовия срок за края на 2019 г. 

ГРИГОР ДИМИТРОВ: РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА РАСТАТ С УБИЙСТВЕНИ ТЕМПОВЕ

Източник: Българска стопанска камара: 

https://bia-bg.com/news/view/24271/

 

ГРИГОР ДИМИТРОВ: РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА РАСТАТ С УБИЙСТВЕНИ ТЕМПОВЕ

 

Няма държава в Европейския съюз, в която да има такива темпове на разходите за лекарства като България. Това мнение изразява представителят на работодателите в Надзорния съвет на НЗОК Григор Димитров на заседание на фонда, проведено на 23 май, става ясно от стенограмата от него. Темата за преразхода на медикаменти за пореден път е основна за Надзорния съвет на фонда. Припомняме, на предишната среща на надзорниците стана ясно, че той се очаква да достигне 100 милиона лева.

В разговор с председателя на Надзорния съвет Жени Начева Димитров посочва, че е правил изследване как са се движили разходите за медикаменти в последните десет години. „Няма такава държава в Европейския съюз, в която да има такива темпове. Убийствени темпове, те не са в проценти, а в пъти. Така беше, ако си спомняш, и с болничната помощ, но се овладя. Сега ръстовете за лекарствата са с непосилни за възможностите ни темпове, 30% от бюджета на Здравната каса вече се разходва за лекарства. Къде го има това нещо? В другите държави е не повече от 17-18%“, категоричен е представителят на Българската стопанска камара.

По-рано Начева за пореден път предупреждава, че се очертава тенденция за недостиг на средства в лекарствата и то най-вече при тези за онкологично лечение, като отбелязва, че напрежение в другите направления на здравноосигурителни плащания няма. „Специално за лекарствата и за болничната помощ няма идентична база за съпоставка. На следващо заседание ще се даде и по-детайлен анализ, с отчета за полугодието, в кои направления имаме най-много разходи за лекарства и по кои групи. В контекста на бюджета за тази година лекарствата се очертават като сериозно предизвикателство, както и контролът в болничната помощ“, заявява председателят на Надзорния съвет.

Начева допълва, че това, което е предприето, е да се идентифицират бизнес процесите в касата. Целта, по думите й, е да се видят всички възможни пробойни от гледна точка на оптимизация на бизнес процесите на ниво РЗОК и НЗОК и да се вземат мерки те да бъдат запушени, за да не се повтаря казусът от Пловдив, както и други потенциални рискове за подобни казуси във всяко едно от направленията.  „Къде би имало възможност за неконтролируема „експертна“ намеса и всички тези рискове да бъдат елиминирани с нови бизнес процеси, които разписваме, така както направихме и за европейските плащания, за да няма и най-малко съмнение, че системата работи контролирано и синхронизирано, тъй като, ако в момента трябва да дадем отговор на въпроса кой е допуснал казуса в Пловдив да се случи, има една размита тотална безотговорност. Някой е взел решение тези продукти да не се наблюдават на национално ниво, но кой е този някой, а и няма документ, който да регламентира нито бизнес процеса, нито отговорността на лицето, което взима едно или друго решение“, коментира Начева. „И когато в номенклатурата за плащане фигурират толкова много елементи от основния пакет, клинични пътеки, лекарства, дейности, Вие добре знаете какво съдържа основният пакет, и е много лесно да се намери пролука“, допълва тя.

В отговор Димитров посочва, че подобни действия се извършват от служители на касата, които са назначени да контролират. „Нали така? Трябва да си кажем истината“, заявява той, на което Жени Начева отговаря положително. „Абсолютно е така и тъй като това е ясно, идентифицирано е, за съжаление е факт, не е направено от договорен партньор, а е направено от служители на касата и тъй като тези отговорности и ангажименти на въпросните служителите са размити във времето на ниво РЗОК и Централно управление на НЗОК, а като сложим чести административни промени, системата е допускала пробиви. Не е работила за институцията“, коментира още зам.-министър Начева, след което допълва, че са предприети съответните мерки, които скоро ще бъдат обявени.

Тя изтъква още, че действията в тази насока през годините са били „на парче“. „Нещата, които са правени през отделните периоди, са били на парче, не със замисъл нещо да се контролира, интегрира и наблюдава, а нещо на парче, което е създало с всяка следваща година предпоставка за все по-голямо изкривяване на базата данни, защото не е мислено, когато е създаван един продукт, за това как ще контролира и анализира информацията, а просто да се направи продуктът“, пояснява зам.-здравният министър.

семинар на тема: „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване" в София

 

 

На 24 и 25 януари, във връзка българското представителство на Съвета на Европейския съюз, се проведе семинар на тема: „Предотвратяване на употребата на допинг в професионалния и в спорта за всички чрез обучение и разследване".

На семинара присъстваха около 120 представители на международни организации, свързани с антидопинга, представители на страните-членки на ЕС и на антидопинговите организации от Европа, като Българска асоциация за здраве и фитнес също имаше свои представители там.

Събитието беше открито на 24 януари от министъра на младежта и спорта и член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA) Красен Кралев и заместник-генералният директор по образование и култура в Европейската комисия Йенс Ниманд Кристенсен. Част от участниците в семинара са заместник-генералният директор на WADA Роб Кьолер, вице-президентът на МОК и член на Управителния съвет и Изпълнителния комитет на WADA проф. д-р Угур Ерденер, председателят на комисията CAHAMA в Съвета на Европа Рафал Пиечота, изпълнителният директор на iNADO (Организацията на националните антидопингови организации) Греъм Стийл, основателят на iNADO Джоузеф де Пенсие и Клемент де Майард от Дирекция "Антикорупция и финансови престъпления" в Интерпол.

Общо 25 лектори от различни държави и организации обсъдиха възможностите за предотвратяване на употребата на допинг чрез обучение. То има за цел да съдейства за разширяване на знанията за последствията – етични, законови, здравословни и социални, от употребата на допинг. Особено тревожни са данните за все по-ранната възраст, при която спортуващите в свободното време започват употребяват допинг, затова темите на обсъждане бяха специализираните антидопингови програми, които обхващат спортуващите в свободно време, учениците, фитнес инструкторите и гражданите. Разследването играе важна роля в ограничаване на разпространението и употребата на допинг и обединява усилия в налагане на нормативни и регулативни мерки, които да се насочат към намаляването на производството, трафика и използването на забранени средства и методи. Предсатвен беше и опитът на антидопинговите агенции и сътрудничеството им с Интерпол.

viber image1

viber image2

Европейски фитнес ден

Представители на БАЗФ взеха взеха участие в Европейски фитнес ден, който се проведе на 15 септември. Тази инициатива е част от кампанията NowWeMOVE , която промотира ежедневната физическа активност и спорт за всички. Европейски фитнес ден е нов елемент от кампанията и се организира за първи път във фитнес центрове, спортни зали, танцови и йога студиа, здравни центрове и др. в цяла Европа

Европейски фитнес ден е една прекрасна инициатива, която обхваща целия континент. Идеята на Европейски фитнес ден се основава на инициативата Национален фитнес ден във Великобритания, която се реализира от UKactive от 2014 година насам.

Европейски фитнес ден има за цел да покаже важността на физическа активност и да ангажира повече европейски и в частност български граждани да вземат участие във физически активности и фитнес тренировки. Европейският фитнес иска да предложи на участниците възможност да се възползват от стиловото разнообразие на физическата активност и да изберат най-подходящата за тях.

Стандартизация на фитнес центровете

 

Представители на БАЗФ присъстваха на поредната среща на работната група по стандартизацията на фитнес центровете. Работните срещи се провеждат в Берлин с широко международно участие и са организирани от DIN /немският институт по стандартизация/.

Последната среща се проведе в DIN на 18 и 19 април, 2016 год. нея се проведе дискусия на работен проект - Фитнес центрове – изисквания за оборудване и експлоатация.

се следните въпроси:

-          какви елементи трябва да съдържа кодексът на поведение;

-          Злоупотребата с наркотици / анти-допинг, като този въпрос се разглежда като бъдещия стандарт;

-          Нивата на шум;

-          Предварителна проверка и риск за здравето на клиентите;

-          Управление на спешните случаи и спасителна верига;

-          Допълнителни изисквания за защита на потребителите;

-          Електричество, осветление и вентилация

-          Въпроси за безопасността / проблеми с комфорта

-          Оценка на риска и надзор

-          И др.

 

 

Още статии...

Страница 1 от 9


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98
Начало
Предишна
1