новини

Представител на БАЗФ присъства на „Семинар за разясняване на финансовите условия на Програмата”

Във връзка с полученото одобрение за надграждане на проекта „По-здрави, По-активни – Успехът е в нас!“, представител на БАЗФ присъства на „Семинар за разясняване на финансовите условия на Програмата”. С цел подобряването на качеството на изпълнение на проектите и правилното изразходване на общностните фондове Националната агенция организира този семинар само за организации, които имат одобрени проекти. Той се състоя на 29.07.2013г. от 09:30 часа в ИНТЕРПРЕД - СТЦ СОФИЯ АД – зала София .

Какво е "eЛФ"?

Проектът „еЛърнинг Фитнес”, наричан още „еЛФ”, е тригодишен проект, финансиран от Генералната дирекция за образование, аудиовизия и култура на Европейската комисия в рамките на програмата „Учене през целия живот”.

Секторът „Здраве и фитнес” непрекъснато се развива в Европа, за да посрещне предизвикателствата в областта на обучението и заетостта. Основна негова цел е оказването на положителен ефект върху европейските и националните програми (например в здравеопазването, икономическия растеж и др.). Всички, които работят в сектора, трябва да бъдат снабдени с необходимите умения и компетенции, за да отговорят на изискванията на пазара на труда.

Целта на проекта „еЛФ” е да осигурява необходимите умения и компетентности в две основни направления:

- Европейска еЛърнинг платформа, чието съдържание е основано на Европейските трудови стандарти за фитнес инструктори и персонални треньори, която да покрива теоретични и практически умения и компетенции

- национални регистри за професионални фитнес инструктори, които да отговарят на минимални стандарти

 

Дейностите по проекта са започнали на 01.01.2011 и ще приключат в края на 2013 година.

Повече информация за проекта можете да откриете тук.

Диетите- за и против

Замислете се какво е необходимо да знаете, за да започнете подходяща за вас диета. Сигурно хиляди пъти сте попадали на сайтове, които ви убеждават да купите продукт или книга, разкриваща тайната на феноменална диета. Също така виждате статии в списания, убеждаващи ви в качествата на определен хранителен режим. Тази информация е представена професионално и това е естествено, нали трябва да ви вдъхва доверие, за да закупите продукта. Но вие сте интелигентни и мислещи хора. Никога не разглеждайте нещата едностранно. Пълно е с информация за всеки един хранителен режим - всичко за и против него. Аз искам да изложа накратко какво открих като информация за няколко различни типа диети:
І.Нисковъглехидратен режим. Тази диета е разработена от прословутия д-р Аткинс. Тя е известна с поляризираните мнения относно ефективността си. Дори, доколкото си спомням, имаше заведени дела срещу известния лекар. Теорията на тази диета е, че можете да промените метаболизма и да загубите килограми лесно, като ядете храни, богати на протеини и мазнини и ограничавате храните, богати на въглехидрати. Прекомерната консумация на въглехидрати води до свръхпроизводство на инсулин, което предизвиква глад и увеличаване на теглото. Въглехидратите се ограничават от 15 до 60 грама на ден, като се набляга на мазнините и протеините. Следните твърдения са посочени в подкрепа на диетата на Аткинс: 1) Хората са свободни да ядат протеини и мазнини, които са забранени в повечето диети 2) Тези, които са пробвали ниско-мазнинната, високо-въглехидратната диета без успех, с увеличаването на протеините в храната, установяват загуба на апетит и тегло 3) Диетата е сравнително лесна за изпълнение, тъй като в нея няма някакви сложни планове. Научни аргументи против НВД: 1) Всяка диета, която ограничава въглехидратите кара тялото да разчита на енергия от мускулите и мазнините, и може да причини дехидратация. Когато тялото започне да атакува складираната мазнина в организма, за да черпи енергия от нея, се получават вторични продукт, наречени кетони. Те подтискат апетита, но причиняват умора и гадене 2) Консумирането на неограничено количество мазнини, особено на наситените мазнини, които се съдържат в месните продукти, могат да доведат до сърдечни заболявания 3) Често има случаи на възвръщане на теглото, след като се премине към нормален режим на хранене.

ІІ. Разделно хранене. Тази известна диетична формула, чийто основоположник е д-р Шелтън, е подчинена на идеята, че за разграждането на основните продукти (белтъчини, мазнини и въглехидрати) са необходими различни стомашни ферменти и едновременното консумиране на тези хранителни групи пречи на качественото им усвояване от организма. Например продуктите, съдържащи скорбяла (картофи, макарони, хляб, грах), трябва да се употребяват отделно от продуктите, съдържащи белтъчини (месо риба, яйца, ядки, кашкавал). Интервалът между приемането на тези продукти трябва да бъде не по-малко от 2 часа. Съществува група неутрални продукти като пресните зеленчуци (без картофите) и плодовете (без бананите), които могат да се приемат както с белтъчините, така и с въглехидратите. Противниците на идеята на Шелтън твърдят: 1) организмът при поемане на храна отделя от всички типове стомашни ферменти и ако приемаме само определен вид храна, излишните ферменти могат да повлияят зле на дейността на стомаха. 2) Има храни, които съдържат едновременно въглехидрати и белтъчини. /"Въглехидратните" картофи съдържат и известно количество растителна белтъчина, а в месото има т.нар. животинска скорбяла – гликоген. Затова няма смисъл да се измъчваме и да отделяме пържолата от картофеното пюре/. 3) При спазване на тази диета се стига до депресивни състояния, защото се намалява отделянето на хормоните допамин и серотонин, отговарящи за доброто ни настроение 4) Разделното хранене според експертите няма официално признание и отслабващия ефект се дължи не на добре разработен режим, а на това че храната се намалява и пациентите се придържат към строга система на хранене.

ІІІ. Лечебен глад или по-лек вариант - лунна диета /У нас поддръжници са д-р Емилова и Лидия Ковачева/. Лечебното гладуване през последните години се препоръчва и прилага от някои лекари, независимо, че не е прието като традиционен метод на терапия на заболяванията. Гладуването се отнася към методите на алтернативната медицина, наред с медитацията, релаксиращата хидротерапия, акупунктурата, аромато-терапията, билколечението. Естествено не става въпрос за пълно гладуване, а за омекотено с приемане на плодове и билков чай с мед. Ползите от този метод са посочвани на много места: 1) намаляване на теглото 2) детоксикация (пречистване), чрез увеличаване отделянето на вредните вещества от организма;стимулиране възстановяването на тъканите, повлияване на кожни проблеми 3) намаляване на болката и възпалителните процеси 4) представлява мощна антидепресивна и антистрес програма и може да се провежда както за лечение, така и с цел профилактика. Против лечебния глад са следните аргументи: 1) продължителното гладуване (над 4 дни) създава условия за неконтролирано навлизане в кръвния поток на токсични остатъци или метаболити и е опасно, ако не се извършва под строг медицински контрол. 2) при гладуването може да настъпят “странични ефекти”, които обикновено са умерено изразени: главоболие, гадене и белезникави налепи по езика, объркване и сърцебиене, чувството за студ, усилване на телесната миризма, суха и напукана кожа, намаляване секрецията от лигавиците, мускулни болки. 3) не трябва да се пристъпва необмислено към по-продължително гладуване, то задължително трябва да се извършва под наблюдение на квалифициран специалист, който контролира регулярно кръвното налягане, пулса и основните лабораторни показатели (изследвания на кръв, урина). Както стана ясно към продължително лечебно гладуване не трябва да се преминава без лекарски надзор, за което говорят и форумите, в които има и множество истории за влошаване на здравето на хора, подложили се на този режим /припадъци, смъртни случай, анорексия и др./. Лунната диета, която се състои в гладуване четири дни месечно според циклите на луната или един ден месечно по време на пълнолуние, е по-омекотен вариант на лечебния глад. Съветвам ви, ако я прилагате да не сте само на вода, а на чайове с мед и плодове, а лично при мен е действала дори като съм консумирала и мюсли с кисело мляко.

ІV.Протеинова диета. По-популярна е сред моите познати като месна диета /приемат се месо и зеленчуци, без въглехидрати/. Всъщност тази диета за първи път е наложена от д-р Дюкан. Характерното е, че се примат само белтъчини от нетлъсти меса /риба, птиче месо, телешко, заешко и др./, белтък от яйце и зеленчуци /изключват се картофи, боб, ориз, царевица, грах/, пие се много вода или чай с малко мед и лимон. Диетата има четири етапа: ударен /сваляне на тегло/, смесен / достигане на желаното тегло/, етап на запазване на постигнатото тегло и окончателна стабилизация. Положителните ефекти, в които ни убеждават при тази диета са: 1) Бързо сваляне на килограми. 2) Не се броят калориите. 3) Разрешените храни се консумират без ограничение. 4) Загубата на килограми не води до загуба на мускулна маса. 5) Подходяща е за всички. От друга страна обаче тази диета има и своите критици, които твърдят следното: 1) Когато белтъчините се използват като основен източник на енергия, организмът е в постоянен стрес 2) Небалансираното хранене без включване на трите основни елемента белтъчини, мазнини и въглехидрати води до забавяне на метаболизма 3) Затруднява се дейността на сърцето, черния дроб, бъбреците и стомашно-чревния тракт 4) Повишава се кръвното налягане, холестерола и се извлича калция от костите, възможни са и кожни проблеми 5) Получава се връщане на свалените килограми в края на диетата.

Мисля, че това са най популярните типове хранителни режими. Видяхте колко за и против има при всеки един от тях и всичко е представено убедително и с вдъхващи респект аргументи. Аз ви съветвам да се вслушате в съветите на експертите за балансирано хранене, да приемате разнообразна храна и от трите хранителни групи – въглехидрати, мазнини, белтъчини, но да подбирате умно храната си. От въглехидратите приемайте сложните, от мазнините - ненаситените. Нека менюто ви включва повече пресни продукти без консерванти, не забравяйте плодовете, зеленчуците и ядките, за да не ви липсват витамини, фибри и жизненоважни минерали. Пийте повече вода, намалете количеството храна и се движете повече. Само така теглото ви ще бъде здравословно, няма да се стигне до нарушения в хормоналния баланс, тонусът ви ще е добър, няма да се чувствате отпаднали, нещастни и стресът няма да е ваш постоянен спътник.

Какво е кросфит?

Кросфит тренира съвършения атлет, който е в еднаква степен гимнастик, щангист, спринтьор, бегач на средни разстояния и гребец. Кросфит цели създаването на пълна, всеобща и цялостна физическа добра форма, психическа сила и издръжливост.

Цялостната добра спортна форма предполага отлично развити умения в 10 сфери – сърдечно-съдова, дихателна и силова издръжливост, сила, гъвкавост, експлозивност, скорост, координация, ловкост, баланс и точност. За развитие на тези умения кросфит ефективно комбинира елементи от гимнастика, вдигане на тежести, бягане и гребане. Оборудването, което намира приложение в кросфит тренировките, е минималистично, обикновено и просто: пудовки, медицински топки, дъмбели, щанги, лостове за набирания, успоредки. Тренировките обикновено са бързи и високоинтензивни, често без почивки.

Основи:

Движението е навсякъде в природата. Човек стои, седи, хвърля, вдига, бута, дърпа, катери се, бяга и удря в своето ежедневие (или поне преди години го е правил в своето ежедневие). Така сме устроени. Функционално трениране в контекста на кросфит е изпълнение на упражнения, съставени от типични за човешкото тяло движения, които ежедневно извършваме. Функционалните движения:

- са движения, които започват първо със съкращаване на мускулите на торса/ядрото, след което контракциите се преместват към крайниците

- служат за ефикасното придвижване на тялото или други обекти;

- представляват сложни многоставни движения, които предизвикват силна неврологична реакция.

Примери за такива движения са: мъртва тяга, клек набиране, напади, бягане,кофички, лицеви опори, преса, изтласкване, обръщане и изхвърляне, катерене по въже,коремни преси, подскоци и скачане на въже, хвърляне на медицинска топка, раменни преси и комбинирани движения като силови възлизания, обръщане + изтласкване, клек + преса (трастър).

Чрез съчетаване на елементи от гимнастика, вдигане на тежести, бягане и гребане се постига цялостна добра форма, която според дефиницията на кросфит, както беше споменато по-рано, предполага развитие на следните умения:

- Сърдечно-съдова и дихателна издръжливост – способността на различните системи в тялото да набавят, обработват и транспортират кислород;

- Силова издръжливост – способността на системите на тялото да обработват, доставят, складират и използват енергия;

- Сила – способността на мускулните клетки и двигателните единици да прилагат натиск;

- Гъвкавост – способността да се максимизира обхвата на движение при определена става;

- Експлозивност - способността на мускулните клетки и двигателните единици да прилагат максимална сила за минимално време;

- Скорост – умението да се минимизира времето за изпълнение на повторяемо движение;

- Координация – умението да се комбинират няколко независими движения в едно отделно, -ясно изразено, сложно движение;

- Ловкост – умението да се минимизира времето за преход от едно към друго движение;

- Баланс – умението да се контролира позиционирането на центъра на тежестта на тялото спрямо опорната му точка.

- Точност – умението да се контролира движение в определена посока при определена интензивност.

Гимнастиката стимулира развитие на бързина, баланс, координация, точност, гъвкавост, контрол над торса и сила в горната част на тялото, а тренировките с тежести - цялостна сила, експлозивност, скорост. Всички елементи на кросфит тренировките развиват сърдечно-съдова и дихателна издръжливост.

Тренировките:

Специалността на кросфитърите е в липсата на специализация - от атлетите се изисква да "забравят" за фиксирани серии, повторения, почивки, упражнения и подредбата им, програми, периодизация и т.н. Природата не различава кардиотренировките от силовите такива. Тренировките също следва да не правят такава разлика. Ако тренирате само с големи тежести и малко повторения, няма да развиете силова издръжливост, която бихте развили в противен случай. Ако тренирате основно с голям брой повторения, няма да развиете силата, която бихте развили при другия тип тренировки. Всеки тип трениране, в това число бавно, бързо, с голяма тежест, с малка тежест, кардио преди или след тренировка има своите предимства и недостатъци.

За да се постигне истински добра форма, всеки параметър на тренировката трябва да се модулира така, че да позволява възможно най-разнообразно стимулиране на мускулите, сърдечно-съдовата и нервната система. Тялото се развива, когато е подложено на стрес, към който не е привикнало. В този смисъл рутината е врагът на прогреса; разнообразието е негов приятел. Кросфит възприема схема на трениране 3+1, т.е. 3 дни тренировки, 1 ден почивка – тази схема позволява най-голяма устойчивост при максимална интензивност.

За по-възрастни, начинаещи или хора със сърдечно-съдови заболявания се прилагат модифицирани кросфит тренировки, като натоварването и интензивността се адаптират спрямо специфичното ниво/нужда на атлета.

 

БАЗФ получи одобрение за надграждане на проект „По-здрави, По-активни – Успехът е в нас!"

Уважаеми колеги,

Националната агенция предоставя на БАЗФ финансова подкрепа, за да реализира проект № BG13/A1.1/237/R2 с наименование „По-здрави, По-активни – Успехът е в нас! - надграждане“. Повече информация относно проекта можете да откриете тук.

Още статии...

Страница 5 от 9


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98
5