новини

От какви треньори да се пазим?

Фитнес индустрията е бързо развиващ се бизнес. Някои хора дотолкова са заслепени от перспективата за скоростно забогатяване, че оставят качеството на заден план. Ставаме свидетели на персонални фитнес треньори, които не само че не помагат на клиентите си, а дори съзнателно им пречат. От какви треньори да се пазим и как да познаем кой е лош и кой е добър?

От две години изпитвам нуждата да напиша подобен материал, но крайният резултат все се отлагаше. Сега вече предполагам защо – животът е искал да ми покаже, че лошият треньор има много повече лица, отколкото съм видяла.

По пътя на логиката, вероятно след още две години ще имам нужната информация за продължение на тази статия. Но в случая ще хвана не този път, а този на надеждата – надявам се, че след две години ще бъда повече от приятно изненадана.

Смятам, че не бива в стремежа за развитието на стремглав и доходоносен бизнес да се пренебрегва качеството, но все пак това се случва.

Във всяка област могат да се дадат примери за добри и не чак толкова добри специалисти. Светът на персоналните фитнес треньори не прави изключение.

Личното ми впечатление е, че лошите треньори станаха толкова много, че действията им се приемат от клиентите (особено от начинаещите) като нещо нормално. Те не подозират, че могат да бъдат тренирани по друг, оптимален начин, просто защото не знаят, че съществува.

Ето защо реших да направя обобщение за различните типове персонални фитнес треньори, които с (без)действията си заемат челни позиции в личната ми класация „Лошите геори в света на персоналните фитнес треньори“.

Целта на материала е да помогне на спортуващите (клиентите) в избора им на персонален треньор или да ги накара да преосмислят поведението на сегашния им треньор.

Подчертавам, че приликата с конкретни лица или събития е напълно случайна. Ако някой „треньор“ открие себе си в примерите, то се надявам това да му подейства като леден душ, за да освежи мислите си.

Какво е за мен персоналният фитнес треньор?

Тук ще бъда кратка – тази статия ("Какво представлява персоналното трениране") се припокрива с моите виждания.

Персоналният треньор е ПЕРСОНАЛЕН, ЛИЧЕН треньор, който трябва да има необходима база от опит и знания (както в биомеханиката, така и в биохимията) и да знае, че не бива да спира собственото си развитие, а непрекъснато да се усъвършенства.

Персоналният фитнес треньор трябва да съумява да подбира типа тренировка според клиента си и нуждите му. Няма нито универсален тренировъчен подход, нито универсална диета.

В моите представи раздаването на една и съща програма на всички клиенти е нещо недопустимо.

След като изяснихме какво Е персоналният фитнес треньор, да видим какво не бива да бъде:

Персонален треньор на група от хора

Желанието за бърза печалба на тези треньори е толкова голямо, че си казват: „Защо да тренирам по 1 човек за час, когато мога да тренирам 10 човека за същото време и да взема 10 пъти повече пари?“.

И така, ставаме свидетели на една особена ситуация, в която „персоналният треньор“ набързо дава инструктаж на клиентите си: „Ти отиваш на лег пресата, а ти – лежанка. Иване, днес сме на гръб – направи 3 серии набирания. Петко, започвай раменни преси, а ти, Деси – захващай се с ходещите напади...“.

Треньорът няма как да обхване с очи всички трениращи, а и силно се съмнявам, че помни индивидуалните им особености и докъде са стигнали в тренировките си. Казва каквото му хрумне, но си придава уверен и непоколебим вид.

Всичките 10 човека се пръскат из залата и никой не наблюдава техниката им. Знаете ли защо?
Защото „персоналният“ им треньор провежда и своята лична тренировка по същото време.

А накрая от всеки човек взима такса за персонална услуга.

 • Добрият персонален треньор трябва да тренира само вас и да бъде до вас през цялата тренировка.

Всезнайкото

Ние знаем, че такъв треньор не съществува. И това е съвсем нормално и логично.
Много неща в сферата на кинезиологията, тренировките и храненето тепърва ще бъдат открити; други пък ще бъдат обявени за мит.

Но реално едва ли не във всяка зала ще се намери този, който знае всичко и го казва с толкова убеден тон, че не подлежи на съмнение.

Никога няма да чуете всезнайкото да казва „Не знам“ – дори и да не знае, той няма да си признае, а ще скалъпи нещо набързо.
И което дори е по-лошо, едва ли ще потърси отговор на въпроса.

 • Добрият треньор би трябвало да е искрен и да признава, когато не е сигурен в отговора на въпросите ви, вместо да ви подвежда.
 • Добрият треньор би трябвало да потърси внимателно нужната информация, за да помогне не само на себе си, но и на вас и вашите цели.

Машини, машини и само машини

В залите срещам треньори, които карат всички свои клиенти да тренират само и единствено на машини. Те никога няма да дадат упражнение със свободна тежест и най-много да ви наплашат колко опасна е мъртвата тяга.

Защо? Защото е по-лесно. Или поне така си мислят те (всъщност работата на машини не омаловажава техниката на изпълнение).

Не ме разбирайте погрешно – машините имат своето място в тренировките, но трябва да са правилно съобразени с конкретния човек и целите му.

 • Добрият треньор би трябвало да използва набор от различни средства, които да хармонизират с индивидуалните особености на всеки клиент и да им помогне да постигат оптимални резултати.

За един ще е нужна повече работа с машини на даден етап, на друг – повече собствено тегло и съпротивление с ластици, на трети – свободни тежести и по-тежко трениране.

Защото така съм решил/а!

Тези треньори често нямат нужните познания, за да обяснят на трениращия защо прави точно това. Или пък ги мързи да разясняват.

На въпрос: „Защо правя суперсерия от лежанка и гребане с щанга?“, треньорът отговаря: „Защото така съм решил/а!“.

Вариантите за такъв отговор са няколко и ги изреждам на база наблюдения:

 • Треньорът няма желание да обяснява. По-важно му е да прегледа известията в социалната си мрежа.
 • Треньорът няма нужните познания, за да даде добър отговор. Видял е от някой друг тази комбинация или е прочел за нея в списание (в редките случаи, в които чете).
 • Изживява се като великия треньор, чиято дума е закон. Щом е казал нещо, вие трябва да го изпълнявате без никакви въпроси.

Добрият треньор би трябвало да отговаря на всички ваши питания и да знае защо е подбрал конкретното движение за вас (и, естествено, да не спада в графа „всезнайко“).

Започваме на макс и постепенно увеличаваме!

Тези треньори нямат практиката да периодизират натоварването на клиентите си, нито пък да го дозират спрямо индивидуалните особености и нужди.

За тях е важно правилото: „След тренировка трябва да не можеш да изкачваш стъпалата.“ И това правило важи за всичките им клиенти, независимо какви са техните желания и възможности.

Това може да е много опасно, травмиращо и водещо до... регрес.

Всеизвестно е, че почивката прави шампиона. Не можеш да тренираш непрекъснато на високи обороти. Нужни са периоди на deloading тренировки, по-леко натоварване и т.н. Дори професионалните спортисти го правят, а тук говорим за любители.

Не е рядкост да виждам в залите треньори, които искат непрекъснат прогрес в тежестите на клиентите си. Често не преценяват възможностите и товарят лостовете до такава степен, че безопасната техника е изместена от рисковите изпълнения.

 • Добрият треньор трябва да умее да преценява натоварването на всеки от трениращите си – спрямо целите, нуждите и възможностите във всеки един етап.

Защото днес може да се чувстваш отлично, но утре да си много изморен (недоспиване, дълъг работен ден и т.н,).

Сплит за теб, теб и теб!

Това изречение кратко и ясно описва следващата група лоши персонални треньори.
Сплитът е любимият им тип тренировка и държат всички клиенти да тренират, разделяйки мускулните си групи по дни.

 • Добрият треньор би трябвало да знае, че не е удачно да тренираш по сплит начинаещ, който за първи път влиза в залата и дори няма кой знае какъв спортен опит зад гърба си.

Мързеливкото

Мързеливият треньор е този, който прави всичко друго, но не и да влага енергия, за да ви тренира.

Той няма да ви покаже техниката на движение преди да започнете да правите упражнението. Ще се опита да ви го обясни с думи (в най-добрия случай), но едва ли ще ви коригира, ако го правите неправилно.

Мързеливкото обича да седи на съседния уред и да гледа в телефона си (но не и във вас).

Не се занимава с броене на серии и повторения, нито пък следи работната ви тежест и дали е подходящ протоколът на тренировката спрямо целите ви.

Понякога, за да прикрие бездействието си, говори повече, отколкото трябва. Но доста често го мързи дори и за това.

 • Добрият персонален треньор би трябвало да ви показва техниката, да бъде до вас във всеки момент с готовност да реагира, ако щангата ви затисне (например). Всъщност, хубаво е да реагира преди това.
  Той трябва да е съсредоточен във вашата тренировка, а не в личните си съобщения. Трябва да има и енергията да става все по-добър в това, което прави.

Визия без опит и знания

Напоследък наблюдавам едно явление – треньори без опит и знания никнат като гъби, разчитайки единствено на своята визия.

Мотото им е: „Визията продава“.

Да, разбира се, че ще ви направи впечатление външният вид на треньора, който сте избрали. Но не се подлъгвайте само по него, защото много хора злоупотребяват.

Някои от най-добре изглеждащите персонални треньори, които съм виждала, спадат към поне 3 групи от днешната класация.

Как да разберем дали визията е измамна?

Със задаване на въпроси: „Защо правя това?“, „Защо не бива да ям Х?“ и т.н. Колкото и да си съчинява измислени отговори, истината рано или късно ще се покаже.

Ще спра списъка дотук, макар да има още примери.

Знам, че в днешно време е много трудно да намериш наистина съвестен и отговорен персонален треньор.

Знам, че всеки треньор малко или много греши – едва ли има перфектен, и както вече уточнихме, не същестува такъв, който да знае всичко.

Основното е да има развитие, надграждане, осъзнаване и поправяне на грешките и непрекъснато самоусъвършенстване. За да си способен да помогнеш на клиента си по най-добрия за него начин.

Споделете с нас вашия опит – попадали ли сте на някой от горните типажи? Кога и как разбрахте, че този човек няма да ви помогне в постигането на целите?

Какви качества според вас би било хубаво да притежава един добър треньор?
 

Пленарна среща на EHFA в Лондон

Уважаеми колеги,


Представител на БАЗФ присъства на пленарната среща на EHFA, която се проведе в Лондон на 17.09.

На срещата бяха обсъдени и гласувани няколко основни върпоса засягащи сферата на фитнесът и спорта на откито - необходимост от квалификация, безопасност на работното място, подвижност (работа в държави членки на ЕС).

Също така бяха представени и дефинициите за отделните сектори.

Можете да ги видите тук.

BxvbXwVCUAE52wiBxvcn49CAAAgwOlBxvZsyoCIAAqAmA

Fitness Of The Year

За нас е удоволствие да Ви съобщим, че членове на БАЗФ спечелиха в първият проведен конкурс "Fitness Of The Year"

От над 80 попълнени апликационни форми,  жури е разгледало и определило победителите в отделните категории:

Фитнес център на годината 2014 – Pulse Fitness&Spa, София, бул. България 132

Най-бързо развиващ се фитнес центърAthletic Fitness (верига)

Дамски фитнес център – Fit Curves (верига)

Иновация във фитнеса – E-Fit, София, ул.“ Хенрик Ибсен“ 15 

Най-луксозна фитнес зала – Pulse Fitness, София, пл. Народно събрание

 

Журито на „Фитнес център на годината 2014“ беше в състав:

Мария Георгиева, представител от Министерство на младежта и спорта

Петър Стойчев, световен и европейски шампион по плуване

Питър Петрофф, професионален фитнес консултант от САЩ

Никола Ночевски, професионален фитнес инструктoр

Биляна Йотовска, активно спортуваща медийна личност

 

Честито на всички победители.

Среща на БАЗФ

Уважаеми колеги,

На 08.05 беше проведена среща на членовете на Българската Асоциация за Здраве и Фитнес.

Освен, че беше представен отчет на дейността на БАЗФ за период 2013 г., бяха разгледани и следните точки:

1. Определяне бъдещата роля на БАЗФ

2. Отчитане дейността на БАЗФ през изминалите години

3. Обсъждане увеличаване на дейността и ролята на БАЗФ

4. Представяне на резултатите и развитието на Европейския пазар за фитнес услуги

5. Второ издание на книгата "The future of health and fitness"

 

 

 

Среща на EHFA в Будапеща - DIAL (Social Dialogue In Active Leisure)

Представител на БАЗФ присъства на срещата на EHFA в Будапеща на 8-9 април.

На срещата бяха обсъдени основните компоненти на DIAL проекта, в който БАЗФ беше поканен да вземе активно участие.

Повече информация за проекта можете да откриете тук.

10014319 854092917939339 3696551802533796834 o

Още статии...

Страница 2 от 9


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98
2