новини

Изследване на съдържанието на хранителните добавки

Уважаеми колеги,

Атлетик Фитнес проведе периодично лабораторно изследване на съдържанието на избрани на случаен принцип хранителни добавки, които предлагат във фитнесите си, за да се уверят, че са безопасни и отговарят на описаните на опаковката показатели. Резултатите от изследването показаха, че съдържанието на изследваните продукти изцяло отговаря на написано върху опаковката им.

European Health & Fitness Forum Cologne 2015

За поредна година представител на БАЗФ ще присъства на Европейския форум за здраве и фитнес организиран от EHFA в Кьолн на 8 април.

 

Влияние на преработените храни върху имунната система

Сигурна съм, че всеки един от вас е попадал на оздравителна рецепта, свързана с консумацията на определени храни, подправки, билки или комбинация от няколко продукта. Не са малко хората, които прибягват до силата на чесъна, меда или джинджифила, когато усетят дадено неразположение.

Че храната може да бъде лек – това е всеизвестно. Не по-малко известен факт е, че храната може да бъде и отрова, но някак тази подробност остава на заден план... Или поне до момента, в който осъзнаем, че „модерната диета“ ни вреди.

Днес ще си поговорим именно за модерната диета, преработената храна и как се чувства имунната ни система, когато е непрекъснато изложена на рафинирана захар, рафинирана сол, трансмазнини, оцветители, консерванти, подобрители и т.н.

Няма да използваме сложни термини, нито пък ще разглеждаме подробно дълги изследвания, защото за вредата от преработените храни едва ли има две мнения.

Целта на материала е да се замислим повече върху храната, която купуваме, защото често нежеланите последици се проявяват с натрупване в годините и чрез поколенията.

Целта е да провокираме тези от вас, които нямат навик да четат етикетите, да преосмислят действията си. Заслужава си да четете дребните шрифтове, защото това е инвестиция в здравето.

Модерната диета и преработените храни - какво значи това

Под „модерна диета“ в този материал разбираме масовата диета в индустриализираните страни – тази, в която преобладават пакетираните храни с дълъг срок на годност, полуфабрикатите, преработените храни.

Преработените храни са тези, в които има трансмазнини, рафинирана захар и сол и вредни хранителни добавки (адитиви). Те често имат висока калорийна стойност, но са лишени от витамини и минерали. За тях се казва, че „ограбват тялото“.

Вярвам, че нашите читатели са осъзнали важността на здравословното хранене и до голяма степен са свели консумацията на преработени храни до минимум.

Но все още се срещат хора, които смятат, че спортуването може да намали вредата от джънк фууд-а (junk food – нездравословната, бързата, преработената храна). Казват си: „Спортувам редовно и веднага изгарям калориите от вафлите и чипсовете!“

Е, за съжаление, не всичко опира до калории. Важно е от какво идват те и какво носят на тялото.

Преработените храни и имунната система

Забелязвате ли колко често хората са болни? Обвиняват се основно околната среда и замърсения въздух, но рядко причината се търси в начина на хранене на болния.

Проучвания показват, че през последните десетилетия се наблюдава значително увеличение в честотата на автоимунните заболявания, което е доста притеснително.

Етиологията на някои от тези заболявания остава с много неизвестни, но все повече се смята, че основна причина има не само генетичният фактор, но и тясното взаимодействие между него и околната среда (токсични химикали, замърсявания, инфекции и... храната).

Масовата диета от индустриализираните райони е доста по-различна от това, което е била преди 2-3 десетилетия. Предполагам, че по-възрастните ви роднини и приятели с умиление си спомнят за храните „от едно време“ – които със сигурност не са имали способността да се запазват годни за консумация с месеци.

Сега храната е с нови добавки, списъкът от овкусители, консерванти и подобрители е доста дълъг, а вредните E-та са значително повече от полезните. Създават се нови породи и сортове животни и растения, все повече се говори за генно модифициране.

С увеличаване на болните от диабет и МС (множествена склероза) в индустриализираните страни все повече се прави връзката с лошата диета като потенциален рисков фактор.

Високи нива на натрий в храната са свръзани с високо кръвно налягане и/или проблеми със сърдечно-съдовата система. Ниски нива на витамин D се свързват с артрит и др. Много алергии, астми и кожни екземи са резултат от прекомерното присъствие на преработена храна в диетата.

Удоволствието от модерната храна излиза доста скъпо.

В крайна сметка около 70% от имунните ни клетки се намират в храносмилателната система и по този начин те са в директен контакт с храната, която ядем всеки ден.

Логично е, че ако даваме на тялото си лоша храна системно, това може да има нежелани последствия за имунната система.

Ако тя (имунната система) е заразена от бактерия в храната или пък засече храната като алерген (особено заради изкуствените добавки в преработените храни), може да се задейства алармата за възпаление.

Възпалението е начин на тялото да се справи с нарушителите като част от оздравителните му процеси. Но какво се случва, ако предизвикваме непрекъснато възпаление (не променяме лошите хранителни навици)? Създаваме корени за много болести.

Прекалената консумация на прости захари може да доведе до дисбиоза и увеличено производство на възпалителни цитокини; изкуствените подсладители са потенциален фактор за възпаления в червата; рафинираната сол може да влоши автоимунните заболявания.

Дисбиозата (дисбактериозата) е състояние, в което патогенните организми в тялото се увеличават, а полезните микроорганизми – намаляват. Симптомите могат да бъдат различни (отпадналост, нетрудоспособност, безпокойство, изменения в количеството и качеството на чревните ензими и др).

Преработените храни вредят на здравето

Лично за себе си съм довела до минимум употребата на преработени храни. Старая се да ям пресни сезонни плодове и зеленчуци, внимавам откъде пазарувам месо и риба.

Някои от вас сигурно ще кажат: „То и месото е заразено, и зеленчуците са с нитрати и т.н.“ и най-вероятно ще бъдат прави.

Въпреки това едва ли е едно и също да си купиш прясно месо, което да смелят на кайма пред теб, и да вземеш готова кайма от витрината. Едва ли е едно и също да си купиш картофи, които да изпечеш на тънки резени във фурната, и да купиш пакет чипс. Едва ли е едно и също да направиш домашен десерт с пресни и сушени плодове, и да се подсладиш с купешката торта от близкия супермаркет.

Усещате накъде бия, нали?

Преработените храни (пакетираните храни с дълъг срог на годност и безкраен списък с хранително съдържание) вредят на здравето.

Те могат да доведат до:

 • Пристрастяване и преяждане. Истинската и пълноценна храна (богата на макро- и микроелементи) носи на тялото полезни вещества. Преработената храна е лишена от тях - създава чувство на удоволствие, но то не е подплатено с полезност;
 • Затлъстяване;
 • Нарушение в баланса на вътрешната среда, вследствие на което се наблюдават: необуздани пристъпи на глад, храносмилателни проблеми, болести, дисбактериоза;
 • Депресии и промени на настроението вследствие влияние върху хормоните.

Гледайте не само "лицето", но и "гърба" - четете етикетите!

По принцип съветът ми е да избирате предимно цяла, непреработена и непакетирана храна.

Но това едва ли е напълно приложимо при всички. Дори и в моя хранителен режим присъстват пакетирани продукти (варива, брашна, ядки, тахан и т.н.). В този случай важи правилото да четем етикетите.

Не съм запозната дали строгият контрол върху достоверността на етикетите, както и това да се вписват всички съставки се спазват при всички случаи. Вярвам, обаче, че до голяма степен етикетите не лъжат.

Просто някои вредни съставки се маскират под определен номер, който няма как да знаем какво значи, освен ако не сме проучили предварително.

Преди години си бях изработила следната система: разпечатах на малко листче най-вредните E-та в храните, които не са забранени в Европейския съюз, и го държах винаги в портмонето си.

 • Препоръчвам ви да обърнете внимание на статията „Е-тата в храните“ , за да се запознаете с това какво стои зад номерата, какви опасности носят и дали са забранени на територията на ЕС.

Защото все по-често ставаме свидетели на етикети, в чиито хранителни съдържания виждаме дълъг списък с номера. Някои от тях са безвредни, но други могат да бъдат опасни за здравето.

 • Избягвайте продукти, които съдържат трансмазнини, високо съдържание на рафинирана сол и захар.

И още съвети

 • Ако искате да сте здрави, не прекалявайте с преработената храна.

Няма нищо фатално в това, от време на време да си позволите нещо вредно, но нека това да не е ежедневие. Нека в диетата ви да преобладават непреработените храни.

 • Намалете консумацията на захар и рафинирана сол (заменете я с хималайска или морска сол).
 • Осигурявайте си храни, богати на пробиотици и пребиотици.
 • Избягвайте да пазарувате в големи хранителни магазини, когато сте гладни и/или когато сте с малки деца. Обърнали ли сте внимание, че най-вредните храни са разположени по рафтовете на касите и на нивото на детските очи? Няма нищо случайно. В много хранителни вериги зеленчуците, плодовете, ядките, пресните меса и риби са по периферията, а в центъра са чипсовете, вафлите, консервите, тортите и т.н.
 • Бъдете информирани и обръщайте внимание на храната си. Много често са ми казвали: „Какво се пазиш толкова – веднъж се живее; яж всичко.“

Да, веднъж се живее, но нали има значение как? Нека изживеем живота си колкото е възможно по-пълноценно.

От какви треньори да се пазим?

Фитнес индустрията е бързо развиващ се бизнес. Някои хора дотолкова са заслепени от перспективата за скоростно забогатяване, че оставят качеството на заден план. Ставаме свидетели на персонални фитнес треньори, които не само че не помагат на клиентите си, а дори съзнателно им пречат. От какви треньори да се пазим и как да познаем кой е лош и кой е добър?

От две години изпитвам нуждата да напиша подобен материал, но крайният резултат все се отлагаше. Сега вече предполагам защо – животът е искал да ми покаже, че лошият треньор има много повече лица, отколкото съм видяла.

По пътя на логиката, вероятно след още две години ще имам нужната информация за продължение на тази статия. Но в случая ще хвана не този път, а този на надеждата – надявам се, че след две години ще бъда повече от приятно изненадана.

Смятам, че не бива в стремежа за развитието на стремглав и доходоносен бизнес да се пренебрегва качеството, но все пак това се случва.

Във всяка област могат да се дадат примери за добри и не чак толкова добри специалисти. Светът на персоналните фитнес треньори не прави изключение.

Личното ми впечатление е, че лошите треньори станаха толкова много, че действията им се приемат от клиентите (особено от начинаещите) като нещо нормално. Те не подозират, че могат да бъдат тренирани по друг, оптимален начин, просто защото не знаят, че съществува.

Ето защо реших да направя обобщение за различните типове персонални фитнес треньори, които с (без)действията си заемат челни позиции в личната ми класация „Лошите геори в света на персоналните фитнес треньори“.

Целта на материала е да помогне на спортуващите (клиентите) в избора им на персонален треньор или да ги накара да преосмислят поведението на сегашния им треньор.

Подчертавам, че приликата с конкретни лица или събития е напълно случайна. Ако някой „треньор“ открие себе си в примерите, то се надявам това да му подейства като леден душ, за да освежи мислите си.

Какво е за мен персоналният фитнес треньор?

Тук ще бъда кратка – тази статия ("Какво представлява персоналното трениране") се припокрива с моите виждания.

Персоналният треньор е ПЕРСОНАЛЕН, ЛИЧЕН треньор, който трябва да има необходима база от опит и знания (както в биомеханиката, така и в биохимията) и да знае, че не бива да спира собственото си развитие, а непрекъснато да се усъвършенства.

Персоналният фитнес треньор трябва да съумява да подбира типа тренировка според клиента си и нуждите му. Няма нито универсален тренировъчен подход, нито универсална диета.

В моите представи раздаването на една и съща програма на всички клиенти е нещо недопустимо.

След като изяснихме какво Е персоналният фитнес треньор, да видим какво не бива да бъде:

Персонален треньор на група от хора

Желанието за бърза печалба на тези треньори е толкова голямо, че си казват: „Защо да тренирам по 1 човек за час, когато мога да тренирам 10 човека за същото време и да взема 10 пъти повече пари?“.

И така, ставаме свидетели на една особена ситуация, в която „персоналният треньор“ набързо дава инструктаж на клиентите си: „Ти отиваш на лег пресата, а ти – лежанка. Иване, днес сме на гръб – направи 3 серии набирания. Петко, започвай раменни преси, а ти, Деси – захващай се с ходещите напади...“.

Треньорът няма как да обхване с очи всички трениращи, а и силно се съмнявам, че помни индивидуалните им особености и докъде са стигнали в тренировките си. Казва каквото му хрумне, но си придава уверен и непоколебим вид.

Всичките 10 човека се пръскат из залата и никой не наблюдава техниката им. Знаете ли защо?
Защото „персоналният“ им треньор провежда и своята лична тренировка по същото време.

А накрая от всеки човек взима такса за персонална услуга.

 • Добрият персонален треньор трябва да тренира само вас и да бъде до вас през цялата тренировка.

Всезнайкото

Ние знаем, че такъв треньор не съществува. И това е съвсем нормално и логично.
Много неща в сферата на кинезиологията, тренировките и храненето тепърва ще бъдат открити; други пък ще бъдат обявени за мит.

Но реално едва ли не във всяка зала ще се намери този, който знае всичко и го казва с толкова убеден тон, че не подлежи на съмнение.

Никога няма да чуете всезнайкото да казва „Не знам“ – дори и да не знае, той няма да си признае, а ще скалъпи нещо набързо.
И което дори е по-лошо, едва ли ще потърси отговор на въпроса.

 • Добрият треньор би трябвало да е искрен и да признава, когато не е сигурен в отговора на въпросите ви, вместо да ви подвежда.
 • Добрият треньор би трябвало да потърси внимателно нужната информация, за да помогне не само на себе си, но и на вас и вашите цели.

Машини, машини и само машини

В залите срещам треньори, които карат всички свои клиенти да тренират само и единствено на машини. Те никога няма да дадат упражнение със свободна тежест и най-много да ви наплашат колко опасна е мъртвата тяга.

Защо? Защото е по-лесно. Или поне така си мислят те (всъщност работата на машини не омаловажава техниката на изпълнение).

Не ме разбирайте погрешно – машините имат своето място в тренировките, но трябва да са правилно съобразени с конкретния човек и целите му.

 • Добрият треньор би трябвало да използва набор от различни средства, които да хармонизират с индивидуалните особености на всеки клиент и да им помогне да постигат оптимални резултати.

За един ще е нужна повече работа с машини на даден етап, на друг – повече собствено тегло и съпротивление с ластици, на трети – свободни тежести и по-тежко трениране.

Защото така съм решил/а!

Тези треньори често нямат нужните познания, за да обяснят на трениращия защо прави точно това. Или пък ги мързи да разясняват.

На въпрос: „Защо правя суперсерия от лежанка и гребане с щанга?“, треньорът отговаря: „Защото така съм решил/а!“.

Вариантите за такъв отговор са няколко и ги изреждам на база наблюдения:

 • Треньорът няма желание да обяснява. По-важно му е да прегледа известията в социалната си мрежа.
 • Треньорът няма нужните познания, за да даде добър отговор. Видял е от някой друг тази комбинация или е прочел за нея в списание (в редките случаи, в които чете).
 • Изживява се като великия треньор, чиято дума е закон. Щом е казал нещо, вие трябва да го изпълнявате без никакви въпроси.

Добрият треньор би трябвало да отговаря на всички ваши питания и да знае защо е подбрал конкретното движение за вас (и, естествено, да не спада в графа „всезнайко“).

Започваме на макс и постепенно увеличаваме!

Тези треньори нямат практиката да периодизират натоварването на клиентите си, нито пък да го дозират спрямо индивидуалните особености и нужди.

За тях е важно правилото: „След тренировка трябва да не можеш да изкачваш стъпалата.“ И това правило важи за всичките им клиенти, независимо какви са техните желания и възможности.

Това може да е много опасно, травмиращо и водещо до... регрес.

Всеизвестно е, че почивката прави шампиона. Не можеш да тренираш непрекъснато на високи обороти. Нужни са периоди на deloading тренировки, по-леко натоварване и т.н. Дори професионалните спортисти го правят, а тук говорим за любители.

Не е рядкост да виждам в залите треньори, които искат непрекъснат прогрес в тежестите на клиентите си. Често не преценяват възможностите и товарят лостовете до такава степен, че безопасната техника е изместена от рисковите изпълнения.

 • Добрият треньор трябва да умее да преценява натоварването на всеки от трениращите си – спрямо целите, нуждите и възможностите във всеки един етап.

Защото днес може да се чувстваш отлично, но утре да си много изморен (недоспиване, дълъг работен ден и т.н,).

Сплит за теб, теб и теб!

Това изречение кратко и ясно описва следващата група лоши персонални треньори.
Сплитът е любимият им тип тренировка и държат всички клиенти да тренират, разделяйки мускулните си групи по дни.

 • Добрият треньор би трябвало да знае, че не е удачно да тренираш по сплит начинаещ, който за първи път влиза в залата и дори няма кой знае какъв спортен опит зад гърба си.

Мързеливкото

Мързеливият треньор е този, който прави всичко друго, но не и да влага енергия, за да ви тренира.

Той няма да ви покаже техниката на движение преди да започнете да правите упражнението. Ще се опита да ви го обясни с думи (в най-добрия случай), но едва ли ще ви коригира, ако го правите неправилно.

Мързеливкото обича да седи на съседния уред и да гледа в телефона си (но не и във вас).

Не се занимава с броене на серии и повторения, нито пък следи работната ви тежест и дали е подходящ протоколът на тренировката спрямо целите ви.

Понякога, за да прикрие бездействието си, говори повече, отколкото трябва. Но доста често го мързи дори и за това.

 • Добрият персонален треньор би трябвало да ви показва техниката, да бъде до вас във всеки момент с готовност да реагира, ако щангата ви затисне (например). Всъщност, хубаво е да реагира преди това.
  Той трябва да е съсредоточен във вашата тренировка, а не в личните си съобщения. Трябва да има и енергията да става все по-добър в това, което прави.

Визия без опит и знания

Напоследък наблюдавам едно явление – треньори без опит и знания никнат като гъби, разчитайки единствено на своята визия.

Мотото им е: „Визията продава“.

Да, разбира се, че ще ви направи впечатление външният вид на треньора, който сте избрали. Но не се подлъгвайте само по него, защото много хора злоупотребяват.

Някои от най-добре изглеждащите персонални треньори, които съм виждала, спадат към поне 3 групи от днешната класация.

Как да разберем дали визията е измамна?

Със задаване на въпроси: „Защо правя това?“, „Защо не бива да ям Х?“ и т.н. Колкото и да си съчинява измислени отговори, истината рано или късно ще се покаже.

Ще спра списъка дотук, макар да има още примери.

Знам, че в днешно време е много трудно да намериш наистина съвестен и отговорен персонален треньор.

Знам, че всеки треньор малко или много греши – едва ли има перфектен, и както вече уточнихме, не същестува такъв, който да знае всичко.

Основното е да има развитие, надграждане, осъзнаване и поправяне на грешките и непрекъснато самоусъвършенстване. За да си способен да помогнеш на клиента си по най-добрия за него начин.

Споделете с нас вашия опит – попадали ли сте на някой от горните типажи? Кога и как разбрахте, че този човек няма да ви помогне в постигането на целите?

Какви качества според вас би било хубаво да притежава един добър треньор?
 

Пленарна среща на EHFA в Лондон

Уважаеми колеги,


Представител на БАЗФ присъства на пленарната среща на EHFA, която се проведе в Лондон на 17.09.

На срещата бяха обсъдени и гласувани няколко основни върпоса засягащи сферата на фитнесът и спорта на откито - необходимост от квалификация, безопасност на работното място, подвижност (работа в държави членки на ЕС).

Също така бяха представени и дефинициите за отделните сектори.

Можете да ги видите тук.

BxvbXwVCUAE52wiBxvcn49CAAAgwOlBxvZsyoCIAAqAmA

Още статии...

Страница 2 от 9


Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 92

Warning: Illegal string offset 'active' in /home/zfiopkjn/public_html/bahf/templates/rt_dominion_j15/html/pagination.php on line 98
2